Εν όψει της προβολής της καινούργιας ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου « η σκόνη του χρόνου» στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 12 Φεβρουαρίου, θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά στον σπουδαίο αυτό δημιουργό.

Είναι κοινή διαπίστωση πως ο Αγγελόπουλος έχει ή φανατικούς φίλους ή φανατικούς εχθρούς. Οι τελευταίοι τον κατηγορούν για εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στις ταινίες του, για ανύπαρκτους διαλόγους, για κινηματογραφικά πλάνα μεγάλης χρονικής διάρκειας άνευ ουσίας και άλλα παρεμφερή. Υπάρχουν, όμως, και οι φανατικοί φίλοι του, στους οποίους ανήκω και εγώ, που υποστηρίζουν με μεγάλη θέρμη το έργο του, αντιπαραβάλλοντας ότι είναι ο μοναδικός Έλληνας σκηνοθέτης που έχει διακριθεί στο φεστιβάλ του Βερολίνου. Προσωπικώς πιστεύω πως ο Αγγελόπουλος κάνει όντως κινηματογράφο. Οι ρυθμοί του, δε, δεν είναι αργοί, αλλά κινηματογραφικοί.

Είναι γεγονός πως η τηλεόραση έχει επιβληθεί πλήρως απαξιώνοντας κάθε μορφή τέχνης, στη σημερινή της μορφή (φυσικά δε φταίει η τηλεόραση, της οποίας είμαι οπαδός, αλλά η λανθασμένη χρήση). Το κοινό έχει εθιστεί στους ταχείς τηλεοπτικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να περιμένει ταχύτητα και στον κινηματογράφο. Η τέχνη του κινηματογράφου, όμως, είναι διαφορετική. Εδώ ο σκηνοθέτης θα παίξει με το πλάνο και τη φωτογραφία, θα εστιάσει στην έκφραση του ηθοποιού αφήνοντάς τον να διαμορφώσει τη μανιέρα του. Αυτές οι τεχνικές έχουν τους δικούς τους ρυθμούς και χρόνους, όχι κατ΄ ανάγκην αργούς αλλά καθαρά κινηματογραφικούς. Και επειδή ο Αγγελόπουλος κατέχει πολύ καλά το αντικείμενό του αλλά αρνείται πεισματικά να ενδώσει στις τηλεσειρήνες έχει διαπρύσιους κήρυκες αλλά και άσπονδους φίλους.

Διά του λόγου το αληθές, σχετικά με τον τηλεοπτικό εθισμό του κοινού, παρατηρώντας το box office των ελληνικών ταινιών του 2008 διαπίστωσα πως στις ταινίες με τα περισσότερα εισιτήρια έπαιζαν ηθοποιοί που πρωταγωνιστούσαν σε τηλεοπτικά σίριαλ, η δε θεματολογία και οι ρυθμοί ήταν παρεμφερή με αυτά των σίριαλ. Στην ουσία επρόκειτο για κινηματογραφικά σίριαλ, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτόν τον αδόκιμο όρο. Κλείνοντας, θα σας συνιστούσα ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε την τελευταία ταινία του Αγγελόπουλου. Είδα την προηγούμενη ταινία της τριλογίας και έφυγα κατενθουσιασμένος.

Καλή θέαση!