Όχι, ερίτιμε αναγνώστη, δεν αναφέρομαι σε καλοκαιρινές διακοπές, ούτε σε εκδρομή στο νησί των Κυθήρων, το  Τσιρίγο που λέγανε οι παλιοί. Αναφέρομαι στον γνωστό πίνακα με τίτλο «Ταξίδι στα Κύθηρα».

   Επιτρέψατέ μου να σας διηγηθώ μια μικρή ιστορία. Ήταν κάποτε μια παρέα 5 ανδρών, φίλοι απ΄τα παλιά, με πολλά κοινά μα και πολλές αντιθέσεις, έδιναν  όμως έμφαση σ΄αυτά που τους ενώνανε και όχι σ’ αυτά που τους χώριζαν. Σωστοί οικογενειάρχες, επιτυχημένοι επαγγελματίες, καλλιεργημένοι άνθρωποι με ενδιαφέροντα και ολίγον «ψαγμένοι». Μία μέρα των ημερών τους γεννήθηκε μια ιδέα, να κάνουν ένα ταξίδι, το δικό τους ταξίδι στα Κύθηρα, όχι βέβαια στο πανέμορφο νησί των επτανήσων αλλά σε έναν μαγευτικό προορισμό τον οποίο όμως δεν είχαν βρει  ακόμη. Ψάχνανε, λοιπόν, να βρούνε τον προορισμό του ταξιδιού τους. Πέσανε πολλές ιδέες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως καμιά δεν τους ικανοποιούσε. Προσπαθούσαν να βρούνε ένα μέρος, εκτός Ελλάδος, που να τα συνδυάζει όλα και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες όλων.

   Εδώ πρέπει να θέσουμε  και κάποια ερωτήματα για να υπεισέλθουμε στον ψυχικό κόσμο των φίλων μας. Ποια ήταν η γενεσιουργός αιτία για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού και μάλιστα εκτός Ελλάδος; Ήθελαν να ξεφύγουν από την ελληνική πραγματικότητα και να δουν πώς λειτουργούν σε άλλη καθημερινότητα; Γιατί δεν κατέληγαν σε ποιο μέρος θα πήγαιναν; Έπαιζε τόσο μεγάλο ρόλο το πού και όχι το γιατί; Τι θα έκαναν στο ταξίδι αυτό, τρέλες, κραιπάλες, διαλογισμό, χαλάρωμα αναβίωση της χαμένης τους νιότης, παλιμπαιδισμό;

   Σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Η απάντηση είναι: «όλα και τίποτα». Το ταξίδι στα Κύθηρα ήταν πάντα κάτι το ιδεατό. Ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε το έργο σκοπό δεν είχε να μας δώσει μια σαφή απάντηση αλλά να μας ταξιδέψει σε μυστικές διαδρομές της ψυχής μας ή τουλάχιστον να μας δώσει το ερέθισμα να το επιχειρήσουμε. Το ταξίδι στα Κύθηρα έχει να κάνει με τον δρόμο και όχι με τον προορισμό.

   * Για την ιστορία, η παρέα ακόμη ψάχνει τον προορισμό και απάντηση δεν βρίσκει. Αν όμως κάποτε το τολμήσει, το Τσιρίγο είναι πάντα εκεί και τους περιμένει.