Η Επικαιρότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Η Τέχνη, ως μέρος της ζωής του ανθρώπου, εμπνέεται από την επικαιρότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Θάλεια Φλωρά - Καραβία, μια ζωγράφος με ιδιαίτερη προσωπικότητα που πρωτοπόρησε σε πολλούς τομείς. Έζησε σε μια εποχή που η γυναίκα αγωνίζονταν για το δικαίωμα στη μόρφωση. Την ίδια η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκε να τη δεχθεί ακριβώς επειδή ήταν γυναίκα. Έτσι σπούδασε ζωγραφική στο Μόναχο κοντά στον Γύζη και στον Ιακωβίδη και κατόπιν στο Παρίσι. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου παντρεύτηκε τον εκδότη της Ελληνικής εφημερίδας Εφημερίς και ίδρυσε και διηύθυνε σχολή ζωγραφικής, που είχε σημαντική απήχηση στην ελληνική παροικία της πόλης. Έζησε γενικά σε σπουδαία κέντρα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, αποκτώντας έτσι έναν κοσμοπολιτισμό και ένα ελεύθερο πνεύμα.
Στους Βαλκανικούς πολέμους ακολούθησε τις εκστρατείες του Ελληνικού στρατού ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας του συζύγου της και απεικόνισε πολλά πολεμικά στιγμιότυπα σε σχέδια με κάρβουνο, κιμωλία και παστέλ. Ακολούθησε επίσης τον ελληνικό στρατό στην Μικρά Ασία (1918 - 1922) και αποθανάτισε σκηνές και από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 - 1941. Πολύ ιδιαίτερο είναι το σκίτσο που παρουσιάζει έναν Έλληνα στρατιώτη που ξεκουράζεται σε μια ανάπαυλα της μάχης κρατώντας πάντα το όπλο του στο χέρι, προβάλλοντας έτσι με πολύ ευαισθησία και την ανθρώπινη πλευρά του πολέμου.
Γενικά το έργο της εντάσσεται στη λεγόμενη «Ακαδημαϊκή Σχολή του Μονάχου», αλλά οι πίνακες της έχουν πολύ από το φως και το χρώμα που χαρακτηρίζει τους ιμπρεσιονιστές. Στρέφεται όμως και προς τον εξπρεσιονισμό, ειδικά στα τελευταία της έργα μετά τον πόλεμο. Η ίδια για την Τέχνη της έλεγε χαρακτηριστικά : «Εκείνη την εποχή σημείωνα με λόγια και εικόνες τις εντυπώσεις μου…».
Μια σχετικά άγνωστη Ελληνίδα ζωγράφος με έργο όμως πολύ σημαντικό και διαχρονικό!