Όταν τριγυρίζω έξω, μου αρέσει να παρατηρώ αυτά που είναι γραμμένα και ζωγραφισμένα οπουδήποτε, στους τοίχους, στα κτήρια, κάτω από γέφυρες, στα πεζοδρόμια. Εκεί διαβάζεις οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, όπως συνθήματα για ποδοσφαιρικές ομάδες (Αελάρα είσαι μαστούρα), κοινωνικά μηνύματα (όπου δεν φτάνει το γκλομπ του μπάτσου φτάνει το ψέμα του δημοσιογράφου), ερωτικά μηνύματα (Σούλα I love you) και πολλά πολλά άλλα. Επίσης, μπορείς να δεις ζωγραφιές και γκράφιτι σωστά αριστουργήματα.

Τι μπορεί όμως να ωθήσει κάποιον να εκφραστεί τοιουτοτρόπως; Πάντα ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να εκφράσει δημόσια αυτά που είχε μέσα του, ερεθίσματα που τα μετουσίωνε σε τέχνη, αδικίες που τον έτρωγαν και ήθελε να τα μοιραστεί με τον συμπολίτη του, έστω και ανωνύμως, να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα από ένα αόρατο βήμα ή μερικές φορές να κάνει τον τόσο ψυχοθεραπευτικό του χαβαλέ. Θα μπορούσε κάνεις να αναφέρει άπειρους λόγους για τους οποίους κάποιος επιλέγει αυτή τη μορφή έκφρασης και επικοινωνίας. Πάντως, κάθε σύνθημα και κάθε γκράφιτι, είναι ένα μήνυμα προς όλους μας, είναι μια μικρή ιστορία που κάτι θέλει να μας περάσει και απηχεί τον παλμό της κοινής γνώμης (καμιά φορά και τη χαζομάρα της…)

Άλλωστε, ποιος από μας δεν έχει γράψει κάτι στο θρανίο ως μαθητής, αδιαφορώντας για τις νουθεσίες των δασκάλων ότι αυτό είναι καταστροφή δημόσιας περιουσίας και σημάδι κακής ανατροφής;

Σταχυολογώ κάποια μηνύματα που διάβασα και αναφέρονται σε διάφορα επίκαιρα θέματα, όπως μεταναστευτικό, οικονομική κρίση κτλ. αλλά και κοινωνικά.

•    Να απελαθεί η θεία απ΄το Σικάγο

•    Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;

•    Λεφτά υπάρχουν αλλά μόνο στα θησαυροφυλάκια

•    Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του

•    Αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι θα ήταν παράνομες

•    Τα πτυχία copies κτώνταιΧιλιάδες τηλεοράσεις αναμμένες κρατούν χιλιάδες ανθρώπους σβηστούς

•    Τώρα που μας πήραν και τα σώβρακα ήρθε ο καιρός να πάρουν και τ΄ αρχ…. μας

•    Η πιο ωραία καμπύλη στο σώμα σου είναι το χαμόγελό σου

•    Όσα ρούχα κι αν αγοράζεις εγώ θα σε φαντάζομαι πάντα γυμνή

 

Το μπουκαλάκι εμφιαλωμένου νερού στοιχίζει 2 ευρώ στο Κολοσσαίο της Ρώμης, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» και στα Τέμπη.
ΔιάτοRο

 

Τα σκίαστρα της βιοκλιματικής ζώνης στο Φρούριο, δημιούργησαν θέσεις στάθμευσης - με σκιά παρακαλώ - για τους οδηγούς της υποψήφιας πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
ΔιάτοRο