Το Ίδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζει μέσα από τρία ντοκιμαντέρ τους πιο κρίσιμους διανοητικούς σταθμούς της Επιστημονικής Επανάστασης. Η παραδοσιακή αφετηρία της Επιστημονικής Επανάστασης σηματοδοτείται από την έκδοση του έργου του Νικόλαου Κοπέρνικου Περί των Περιστροφών των Ουρανίων Σφαιρών (1543), ενώ η ολοκλήρωσή της από την έκδοση των Μαθηματικών Αρχών της Φυσικής Φιλοσοφίας (1687) του Ισαάκ Νεύτωνα.
Τα ντοκιμαντέρ αξιοποιούν ερμηνευτικούς άξονες από την πλούσια παράδοση της ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών. Διανοητές, όπως ο Γαλιλαίος, ο Κέπλερ, ο Νεύτων και αρκετοί άλλοι ήρθαν σε ρήξη με τις επικρατούσες απόψεις της εποχής τους, παρά το μεγάλο προσωπικό κόστος και όλες τις αρνητικές συνέπειες, και συγκρότησαν μια διαφορετική, σε σχέση με την προϋπάρχουσα, εικόνα για τον κόσμο.
Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού
Το 1642, μέσα στις φλόγες του Αγγλικού εμφυλίου πολέμου, γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων. Ήταν αυτός που θα ένωνε τον Ουρανό με τη Γη. Φυσικός φιλόσοφος, μαθηματικός, θεολόγος και αλχημιστής, με αστείρευτη υπομονή και επιμονή, ο Νεύτων αναζητούσε σε όλη του τη ζωή πώς το Σχέδιο του Θεού αποτυπωνόταν στη φύση. Σφυρηλατημένος σε δύσκολα παιδικά χρόνια, προκλητικός και αλύγιστος, συγκρουσιακός και μοναχικός, ατελείωτη πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας, ο Νεύτων σφράγισε με το έργο του ολόκληρο τον 18ο αιώνα.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου ολοκληρώνει την αφήγηση της Επιστημονικής Επανάστασης με την τρίτη του παραγωγή, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Σερ Ισαάκ Νεύτωνα. Οι πολιτικές και κοινωνικές διαμάχες της εποχής, η ίδρυση της Βασιλικής Εταιρείας, οι διαρκείς αλλαγές στην πολιτική εξουσία και οι ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας του Νεύτωνα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των συνθηκών που οδήγησαν στην ανάδυση του έργου του.
Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης
Ο Γαλιλαίος αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της επιστήμης. Το Ίδρυμα Ευγενίδου αποδίδει τον δικό του φόρο τιμής στον σπουδαίο μαθηματικό και αστρονόμο με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης».
Η Ιταλία της Αναγέννησης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς για την περίοδο που οι ιστορικοί ονομάζουν «Επιστημονική Επανάσταση». Σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Γαλιλαίου, οι διαμάχες του και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναδείχτηκε. Ο Γαλιλαίος χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο στη φυσική φιλοσοφία και αστρονομία βασιζόμενος τόσο στα μαθηματικά και στο πείραμα, όσο και στις κοινωνικές και πολιτικές του συμμαχίες. Η αλήθεια του μαθηματικού και αστρονόμου Γαλιλαίου ήρθε σε σύγκρουση με την αλήθεια των σημαντικότερων φιλοσόφων του 17ου αιώνα και η σύγκρουση αυτή υπήρξε κομβική για ένα πλήθος αλλαγών.
Το ηλεκτρονικό βιβλίο "Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης" βασίζεται στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ και σας μεταφέρει στην Ιταλία της Αναγέννησης, περιγράφοντας εκτενέστερα τη ζωή και το έργο του Γαλιλαίου.
Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ: Τρεις σπουδαίοι Αστρονόμοι!
Η ζωή και οι περιπέτειες των τριών σπουδαιότερων αστρονόμων όλων των εποχών. Ξεκινώντας από το 16ο αιώνα και φτάνοντας στις αρχές του 17ου παρακολουθούμε τις ζωές τριών μεγάλων αστρονόμων, του Κοπέρνικου, του Μπράχε και του Κέπλερ! Ανακαλύψτε τη συναρπαστική αυτή εποχή, όπου ένας παλιός κόσμος πέθανε και ένας νέος γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες των αστεριών!

Προτάσεις για την εκπαιδευτική τους αξιοποίηση και πολλά άλλα  ….
http://www.eugenfound.edu.gr/