(C)ineparmenos (M)ovies (D)ata (B)ase
843 Ταινίες 2193 Ηθοποιοί 653 Σκηνοθέτες 1635 Σεναριογράφοι

Κριτήρια Ταξινόμησης

 

89 Ταινία(ες) για την Αναζήτηση "cineparmenos"

Σελίδες 1 / 3 , Ταινία: 20 / 89

    Star Wars: The Last Jedi
    Το Τελευταίο Σημείωμα
    It
    The Mummy
    Wonder Woman
    Ένα βήμα τη φορά
    Logan
    The Young Karl Marx
    Fences
    Rogue One: A Star Wars Story
    Ο Μικρός Πρίγκιπας
    X-Men: Apocalypse
    The Revenant
    In the Heart of the Sea
    Spectre
    Mission: Impossible - Rogue Nation
    PK
    Penguins of Madagascar
    Fury
Η «Μικρά Αγγλία»
    Η τελική αποπληρωμή
    God Help the Girl
    Έρωτας αλά Ισπανικά
    Philomena
    Captain Phillips
    The Great Gatsby
    Camille Claudel 1915
    Οι Πεινασμένοι
    «Αν…»
    Do Not Forget Me Istanbul

Πληροφορίες
Trailer
Cineparmenos
Αναφορά Λάθους
Ζητήστε μια ταινία
Σχολιαστέ την σελίδα
Προσθήκη στην λίστα μου


Η «Μικρά Αγγλία»

Πρώτη Προβολή: 2014 Οκτωβρίος 01, N/A , λέπτα: 132

Το πρώτο πράγμα που μου ‘ρθε στο μυαλό, συνειρμικά, ακούγοντας τον τίτλο της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, ήταν Μικρά Ασία, δηλαδή κάτι απ’ το μεγαλείο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Όμως, η ταινία αναφέρεται στους ναυτικούς της Άνδρου της δεκαετίας του ’30, στους καημούς τους, στους έρωτες τους, στη ζωή των γυναικών που τους περίμεναν υπομονετικά και φυσικά στα παιχνίδια που αρέσκεται να παίζει η μοίρα με τις ζωές και τα συναισθήματα των ανθρώπων.

«Μικρά Αγγλία» είναι το όνομα ενός πλοίου που αγόρασε, με πολύ κόπο, ένας ναυτικός, με αποτέλεσμα από πληβείος να γίνει πατρίκιος, δηλαδή από απλός ναυτικός να γίνει καπετάνιος και πλοιοκτήτης και όλα αυτά, όπως αφήνει να εννοηθεί ο Βούλγαρης, για μια γυναίκα. Το στόρι, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της γυναίκας του Βούλγαρη, της Ιωάννας Καρυστιάνη, έχει ως εξής: μια γυναίκα ναυτικού της Άνδρου έχει δύο κόρες τις οποίες μεγάλωσε μόνη της, καθότι ο σύζυγος έλειπε για χρόνια. Όταν ένας νεαρός της ζήτησε την μεγάλη της κόρη, αυτή τού την αρνήθηκε, διότι ήταν φτωχός και αδημιούργητος και την έδωσε σε άλλον. Τότε ο φτωχός νεαρός πληγώθηκε, πήγε στα καράβια, δημιουργήθηκε κάπως και μετά από χρόνια ζήτησε την μικρή της κόρη, την οποία και η μάνα τού την έδωσε ασμένως.

Έτσι, αρχίζει η μοίρα να εξυφαίνει τον ιστό της, καθώς οι δύο αδελφές μένουν σε ένα διώροφο σπίτι, με αποτέλεσμα όταν ο ήρωας της ταινίας επιστρέφει απ’ τα ταξίδια του και συνουσιάζεται μετά της συζύγου του στον επάνω όροφο, η αδελφή της ακούγοντας το σουμιέ να τρίζει, της σκίζεται η καρδιά, καθότι ερωτευμένη με τον γαμπρό της. Στο σημείο αυτό, ο Βούλγαρης έδωσε μια πινελιά γέλιου, κάτι σπάνιο γ’ αυτόν, μιας και οι ταινίες του είναι λίγο «βαριές». Στο τέλος ο πλοιοκτήτης της «Μικράς Αγγλίας» πνίγεται, η κουνιάδα του φανερώνει τον έρωτα της για τον γαμπρό της, μην μπορώντας να καταπνίξει το συναίσθημα του αδόκητου χαμού του αγαπημένου της, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία αφόρητα ντροπιαστική κατάσταση για την οικογένεια στην κλειστή κοινωνία της Άνδρου, η δε μοίρα να κάθεται στην προβλήτα του λιμανιού και να μειδιά σαρδόνια.

Ο Βούλγαρης, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει ότι κατέχει το κινηματογραφείν. Δούλεψε με νέα παιδιά και τα κατάφερε. Η ταινία του πήγε πολύ καλά εισπρακτικά, παρ’ όλο που δεν έπαιζαν γνωστοί ηθοποιοί, δείγμα του ότι ο κόσμος πήγε να δει, όχι το μεγάλο όνομα, αλλά τον μεγάλο σκηνοθέτη. Πολύ καλή η φωτογραφία, δίνοντας έναν μελαγχολικό τόνο και υποβάλλοντας ένα αδιευκρινίστως «εν τω σκότει» συναίσθημα στον θεατή, βγάζοντας εν τέλει έναν διάχυτο λυρισμό. Παντελής Βούλγαρης, λοιπόν, «Μικρά Αγγλία» και καλό ταξίδι στα νερά του ελληνικού κινηματογράφου…


Γλώσσα: Greek
Χώρα: Greece
Βραβεία: 7 Βραβεία & 8 Υποψηφιότητες.
Βαθμολογία Imdb : 8.00
Ψηφοφορία Imdb: 3374
Κατηγορία: Drama , Romance
Περισσότερα στο imdb


Πρωταγονιστές: Pinelopi Tsilika , Sofia Kokkali , Aneza Papadopoulou , Andreas Konstantinou

Σκηνοθεσία: Pantelis Voulgaris

Σεναριο: Ioanna Karystiani

Τελευταίες Προσθήκες